Način pripreme
Isecite glavicu luka i belog luka sitno, ugrejte masnoću u dubokoj posudi i dinstajte. Isecite ljute paprike, i dodajte ih u luk i beli luk. Isecite i zelenu papriku, šargarepu, struk celera i glavu celera. Kuvajte povrće dok ne omekša, 7-8 minuta. Začinite solju i biberom.
Nakon toga dodajte teleće mleveno meso i mešajte da se izdrobi. Začinite dimljenom alevom paprikom, cimetom, kuminom, slatkom alevom paprikom i solju.
Pržite krato meso dok ne dobije zlatnu boju. Sipajte crveno vino i kuvajte dok miris alkohola ne ispari.
Sipajte paradajz iz konzerve zajedno sa sokom od paradajza. Dodajte šećer i ostavite jelo da vri na tihoj vatri 20-30 minuta. Nakon toga dodajte prethodno skuvani pasulj i kuvajte još 10 minuta. Na kraju pospite sitno iseckanim svežim peršunom.
Za dodatak stavite 2 dela vode da provri u šerpi a vatri i dodajte 1 deo pirinča basmati.
Kuvajte pirinač 10 minuta na umerenoj vatri ispod pokopca, nakon što isključite ringlu, ostavite još 10 minuta dok pirinač potpuno ne upije vodu.
Nemojte otvarati poklopac posude da ne poremetite proces kuvanja. Po želji dodajte kockciu maslaca u pirinač i mešajte dok se ne rastopi.
Začinite pirinač solju i biberom.
Servirajte gotov čili kon karne na podlozi od mekanog pirinča i kašičicom kisele pavlake.
Klasičan Čili kon karne sa garnirungom od pirinča je veoma ukusan!