Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Kolač sa ratlukom»Kiflice sa ratlukom, mašću i kiselim mlekom

Kiflice sa ratlukom, mašću i kiselim mlekom

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Kiflice sa ratlukom, mašću i kiselim mlekom
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
35
"Nemojte praviti kompromis i menjati mast sa nečim drugim, najukusnije kiflice sa ratlukom se prave sa mašću i kiselim mlekom"

Potrebni sastojci

  • mast - 240 g, svinjska
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 200 g
  • šećer - 110 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
  • ratluk - 300 g
  • brašno - 450 g
  • za valjanje
  • šećer u prahu - 150 g
  • vanilin šećer - 3 kesice
* merne jedinice

Način pripreme

Prethodno izvadite sastojke na sobnu temperaturu na oko sat vremena.

Pomešajte sodu sa kiselim mlekom. Umutite jaje sa šećerom. Dodajte kiselo mleko sa sodom i mašću. Prosejte brašno i dodajte ga u smesu. Zamesite meko testo. Isecite na delove.

Razvucite jedan deo u krug ili pravougaonik po izboru i isecite na duge i tanke trouglove. U široki deo stavite malo ratluka i uvijte kao kiflicu. Uradite to sa celim testom.

Poređajte u pleh, obložen papriom za pečenje i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene.

Pošto su moje bile veličine kiflica, pekla sam ih oko 25 minuta. Ako ih napravite manje, vreme pečenja treba da bude 12-15 minuta.

Kad bude gotovo, izvadite i uvaljajte lepo u šećer u prahu, pomešan sa vaniln šećerom. Stavite u kutiju za čuvanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: