bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Kiflice sa kiselim mlekom

Kiflice sa kiselim mlekom

VecaVeca
Kuvar
495
155
2k
50
5
Kiflice sa kiselim mlekom
Fotografije: Veca
16/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema140 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno160 min.
Porcije10
"Slane ili slatke - to ćete vi odlučiti. U svakom slučaju, fantastične su!"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 900 g
  • svež kvasac - 40 g
  • mleko - 250 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 2 kašičice
  • ulje - 100 ml
  • kiselo mleko - 180 g
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • jaja - 3 komada
  • Za premazivanje
  • margarin - 150 g
  • Za premazivanje i posipanje
  • žumanca - 1 komad
  • mleko - 2 kašike
  • ulje - 1 kašičica
  • susam - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo: U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati šećer, izmešati i ostaviti da odstoji pet minuta.

U dublju posudu staviti jaja i razmutiti ih ručnom žicom za mućenje. Dodati ulje, kiselo mleko, rastopljen kvasac i izmešati. Dodati malo brašna, so, prašak za pecivo i izmešati. Postepeno dodavati brašno i zamesiti mekše testo.

Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i još malo mesiti, oko pet minuta, pa podeliti na tri dela.

Uzeti jedan deo i podeliti na osam delova, pa svaki deo premesiti, formirajući jufkicu.

Uzimati po jednu jufkicu, na radnu površinu staviti malo ulja i oklagijom razviti u manji krug na veličinu manjeg tanjirića i premazati omekšalim margarinom.

Rastanjiti drugu jufkicu i staviti preko margarina i tako naizmenično tanjiti, ređati i premazivati sedam jufkica. Osmu jufkicu rastanjiti i staviti preko margarina i oklagijom razviti u veći krug.

Seći na šesnaest trouglova. Urolati i poređati u pleh obložen pek-papirom. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji dva sata.Tada uključiti rernu i dobro je zagrejati na 250 stepeni.

Postupak ponoviti i sa preostala dva dela testa. Tako dobijate četrdeset osam kiflica.

Jaje razmutiti viljuškom, dodati mleko, ulje i izmešati viljuškom, pa premazati svaku kiflicu. Posuti susamom i peći na 200 stepeni 20 minuta.

Gotove ukusne kiflice izvaditi iz rerne, prekritu čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.

Kiflice sa kiselim mlekom servirati i poslužiti.

Savet: Pravila sam šesnaest kiflica i tako utrošila jedan deo testa. Preostala dva dela stavila sam u najlon kesu, dobro zavezala i ostavila u zamrzivač. Utrošiću drugom prilikom. Možete ih i nadevati slanim ili slatkim filom po želji.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: