Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Čatni od cvekle i crvenog luka

Čatni od cvekle i crvenog luka

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367532k
Čatni od cvekle i crvenog luka8 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
10
"I tada Bog stvori cveklu, jer inače ne bismo mogli da uživamo u ovom čatniju od cvekle i crvenog luka"

Potrebni sastojci

  • cvekla - 5 - 6 glavica
  • crveni luk - 3 - 4 glavice
  • borovnica - 300 g (zamrznuta)
  • smeđi šećer - 50 g
  • crno vino - 125 ml
  • balzamiko sirće - 3 kašike
  • vinsko sirće - 2 kašike, crveno
  • ulje - 2 kašike
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite svaku glavicu cvekle na komad alu folije. Posolite, dodajte biber i obilno prelijte maslinovim uljem. Uvijte cvekle u alu foliju, poređajte u tavu i pecite oko sat vremena na 200 stepeni.

Ispečene glavice cvekle ogulite i krupno narendajte.

Zagrejte ulje u dubokoj šerpi. Iseckajte crveni luk na polumesece, prodinstajte ga u šerpi na niskoj temperaturi dok ne omekša u potpunosti, oko 20 minuta.

Dodajte rendanu cveklu, zamrznute borovnice i obe vrste sirćeta.

Neka se sve malo prokrčka, pa dodajte smeđi šećer i crno vino.

Ostavite čatni da se kuva na tihoj vatri oko 40-45 minuta, dok se smesa ne zgusne i dok voće ne omekša.

Prebacite u teglu i čuvajte u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: