Način pripreme
1. Očistite sardine od krljušti, glave i kostiju. Koristite pincetu da izvadite fine kosti, kojih ima mnogo u ovoj ribi. Podelite na filete ili ostavite povezane sa repom.
2. Operite lepo ribe i osušite pažljivo ubursom. Uvaljajte ih u brašno i pržite u ugrejanom ulju dok ne dobiju lepu boju. Ostavite na ubrusu da se ocedi višak masti i da se ohlade, za to vreme pripremite eskabeš (marinadu).
3. Ugrejte oko 40 ml ulja i u nkemu propržite luk, isečen na fine trakice. Stavite so da pusti tečnost i kuvajte dok ne postane providan i svetlokaramel.
4. Stavite kašičicu šećera i mešajte 1-2 minuta, nakon toga sipajte sirće i sačekajte da se redukuje na pola. Onda dodajte i suvo grožđe i pinjole i skinite sa vatre.
5. Poređajte sardine u posudu i pokrijte smesom od luka. Ako prirpemate veću količinu, treba da stavite sloj sardine, sloj luka i na kraju da pokrijete lukom.
6. Ostavite u frižideru 24 sata pre konzumiranja. Možete čuvati tako u frižideru nekoliko dana.
Prijatno!
Sarde in saor je tradicionalno venecijansko predjelo. Probajte ga ako želite da osetie duh Venecije. Njego očaravajući slatko-kiseo ukus se odlikuje i noži užitak u društvu lepog, belog vina.