Pilav sa inćunima u đuvečari
bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Pilav»Pilav sa inćunima u đuvečari

Pilav sa inćunima u đuvečari

Pilav sa inćunima u đuvečari
Fotografije: Velichka Kaleva
1 / 2
13/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno80 min.
Porcije4
"I vi ga još niste probali - to je ogromna greška koju ćemo odmah popraviti"

Potrebni sastojci

  • inćuni - 800 g - 1 kg
  • pirinač - 2 šolje, nepune
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 7 - 8 čenova
  • pileći bujon - ½ kockice
  • bujon od porća - ½ kockice
  • so
  • ulje
  • peršun - 1 - 1 ½ veze
  • mirođija - skoro 1 veza
  • nana - 2 prstohvata
  • ljuta aleva paprika - po ukusu
  • sok od limuna - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Ribu očistimo od unutrašnjosti, skidamo glave i pažljivo odvajamo filete da ostanu celi. Operemo tekučom vodom.

Očišćeni i oprani pirinač prelivamo sa mnogo vrele vode na 1-1.30 minuta i poklopimo. Nakon toga ocedimo od vode, dodajemo u ugrejano ulje i propržimo dok ne postane providno, uz neprestano mešanje.

Dodajemo sitno iseckan luk i beli lu, so, ljutu papriku i prelivamo delom bujona - prethodno pomešamo kockice u potrebnoj količini vode. Krčka se dok ne bude polugotovo. Ako imate riblji bujon, koristite njega.

Nakon što skinemo sa vatre dodajte isečen peršun, mirođiju i nanu. Dodajemo sok od limuna. Probamo da vidimo da li je potrebno da se još zakiseli, posoli i zaljuti.

Celu unutrašnjost đuvečare namažemo uljem. Na dno poređamo filee ribe sa kožom na gore, a sa strane poređamo kožu spolja da budu zbijeno poređani, jedno je sa repom na dole, sledeći sa repom na gode itd. dok ne popunimo celu unutrašnjost đuvečare.

FileI treba da izlaze van nje. Poslimo malo. Punimo đuvečaru do 1/3 pirinča i poravnamo. Odozo poređamo 2 reda ribe, preko nje ponovo pirinač, 1 red ribe i uvijamo zbijeno ribom koja izlazi van.

Pažljivo sipamo preostali bujon.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 230 stepeni 20 minuta bez poklopca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: