Način pripreme
Očistite i operite pirinač veoma dobro, tako što ga trljate između dlanova u nekoliko voda, dok voda u kojoj ga perete ne ostane potpuno čista. Prelijte ga hladnom vodom sa malo soli i ostavite da ga stoji tako.
Nasecite meso na male komade i dinstajte ga u posudi sa uljem i poklopljeno na slaboj vatri, dok ne ostane samo na ulju.
Dodajte sitno naseckani luk, biber po ukusu i maslac, propržite dok luk ne omekša i skinite sa vatre.
Narendajte očišćenu šargarepu na sitno i rasporedite preko mesa, ne mešajući. Procedite pirinač iz posoljene vode, dodajte mu univerzalni začin i promešajte.
Pirinač rasporedite preko mesa i šargarepe u jednakom sloju. Stavite jelo na jaku vatru i odmah ulijte toplu vodu, da pokrije pirinač i dodajte so.
Kada počne da ključa, smanjite vatru i kuvajte jelo na slaboj vatri poklopljeno oko 15 minuta.
Skinite gotovo jelo sa vatre i ostavite ga oko 10 minuta.
Pažljivo okrenite jelo u odgovarajuću činiju za serviranje i poslužite.