Mekan uskršnji kolač sa nitima, mešen u mini pekari

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
21/05/2019
"Priprema ukusnih uskršnjih kolača uopšte nije teška, samo pritiskate dugme mini pekare - ostalo ćete naučiti ovde"
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano58
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • smesa sa kvascem
  • sveže mleko - 50 ml
  • sveži kvasac - 21 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • za uskršnji kolač
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 150 g
  • maslac - 50 g
  • ulje - 75 ml
  • sveže mleko - 80 ml
  • kora od limuna - 1 komad, izrendana
  • vanila - 1 kesica
  • so - ¼ kašičice
  • brašno - 550 g
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
  • šećer - za posipanje, pokvašen
* merne jedinice

Način pripreme

Sastojci treba da odstoje na toplom bar 1 sat pre pripreme!

U posudi sa poklopcem izmrvite kvasac, dodajte šećer i sipajte prethodno ugrejano sveže mleko. Promešajte da se rastvore, poklopite posudu i stavite u ugrejanu rernu na 30 stepeni oko 10-15 minuta da nadođe.

U metalnoj posudi umutite jaja, dodajte šećer, sveže mleko, rendanu koru od limuna i vanilu.

Posebno rastopite maslac i dodajte ulje, promešajte. Lagano sipajte polovinu masnoće u smesu od jaja, stavite na tihu vatru da se ugreje uz neprestano mešanje, NEMOJTE UGREVATI!

U posudu prosejte brašno i dodajte so, promešajte.

U posudu mini pekare prvo sipajte ugrejanu smesu od jaja, posle kvasac i na krjau brašno. Uključite na program mešenje i nadolaženje. Za vreme mešenja treba da budete blizu, da biste sipali preostalu masnoću iz nekoliko puta dok se ne potroši, a pred kraj mešenja treba da imate meko i elastično testo.

Ostavite mini pekaru da završi program nadolaženja testa za uskršnji kolač. Kad mini pekara završi, na namazanu radnu površinu sipajte nadošlo testo.

Pritisnite testo nekoliko puta da izađe vazduh, NEMOJTE MESITI! Podelite testo u delove koji su vam potrebni za pletenje kolača, to zavisi od načina na koji želite da oblikujete. Pre uplitanja u firilj uvijte koliko je moguće svaki fitilj, ispletite labavu pletenicu da vam ne puknu prilikom nadolaženja i pečenja.

Stavite ispleteni kolač u rernu, prethodno uključenu na 30 stepeni 60 minuta da se udvostruču. Dobro umutite 1 jaje i namažite, pospite šećerom, pomešanim sa nekoliko kapljica vode.

Stavite u rernu i onda uključite da se ugreva na 150 stepeni. Nakon što dobije lepu zlatnobraon boju odozgo, a to je nakon 15 minuta, stavite aluminijumsku foliju i ostavite da se ispeče, proverite čačkalicom za zube, treba da izađe suva.

Izvadite pleh i pokrijte čistom krpom 10 minuta, nakon toga pažljivo izvadite iz pleha.

Da ne biste imali problema prilikom vađenja, najbolje stavite papir za pečenje.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar