Način pripreme
Skuvajte marinadu za divljač za 5-10 minuta od vode, sirćeta, pola litra vina, šargerepe isečene na krupno i pola glavice luka, lovorovih listova, karanfilića i zrna bibrea. Nakon što se potpuno ohladi natopite u njoj jelenji but na 8-10 sati okrećući ga nekoliko puta.
Iseckajte preostale šaragrepe, luk i očišćene pečurke. Isecite na sitno parčiće džigerice ili različite iznutrice za nadev i natopite ih 30 minuta u malo sirćeta. Nakon toga ocedite i stavite da se zaprže u zagrejanoj masnoći.
Nakon toga dodajte luk, šargarepe i pečurke, dolijte malo marinade i dinstajte dok sve ne omekša. Začinite nadev solju, mlevenim biberom, mrvljenim lovorovim listom. Promešajte i sklonite sa ringle.
Ocedite jelenji but od marinade i prebacite ga u veliku namazanu posudu za pečenje. Napravite prorz-džepić u debelom delu po dužini buta i napunite nadevom. Nakon toga zašijte, a preostali nadev rasporedite u posudu oko mesa.
Prelijte punjeni jelenji but sa 2-3 kutlače marinade, namažite maslacem i uvijte folijom. Stavite da se peče na 180 stepeni dok ne bude gotovo, pri čemu povremeno prelivate sosom i mažete maslacem.