Punjeni srneći but

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj79553
22/05/2019
"Za ljubitelje divljači - kako se pravi najsočniji punjeni srneći but "
Priprema60 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno180 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano324
  • Pregledi tokom meseca25
  • Pregledi tokom sedmice9
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • srneće meso - 1 but
  • sirće - 250 ml
  • voda - 2 litra
  • vino - 1/2 litra
  • šargarepa - 1 komad + 2 za nadev
  • luk - 1/2 glavice za marinadu + 2 glavice za nadev
  • lovorov list - 2 - 3 komada
  • biber - u zrnu i mleven
  • karanfilić - 2 zrnca
  • pečurke - 400 g
  • džigerica - 300 g ili različite iznutrice
  • masnoća
  • maslac - za mazanje buta
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte marinadu za divljač za 5-10 minuta od vode, sirćeta, pola litra vina, šargerepe isečene na krupno i pola glavice luka, lovorovih listova, karanfilića i zrna bibrea. Nakon što se potpuno ohladi natopite u njoj jelenji but na 8-10 sati okrećući ga nekoliko puta.

Iseckajte preostale šaragrepe, luk i očišćene pečurke. Isecite na sitno parčiće džigerice ili različite iznutrice za nadev i natopite ih 30 minuta u malo sirćeta. Nakon toga ocedite i stavite da se zaprže u zagrejanoj masnoći.

Nakon toga dodajte luk, šargarepe i pečurke, dolijte malo marinade i dinstajte dok sve ne omekša. Začinite nadev solju, mlevenim biberom, mrvljenim lovorovim listom. Promešajte i sklonite sa ringle.

Ocedite jelenji but od marinade i prebacite ga u veliku namazanu posudu za pečenje. Napravite prorz-džepić u debelom delu po dužini buta i napunite nadevom. Nakon toga zašijte, a preostali nadev rasporedite u posudu oko mesa.

Prelijte punjeni jelenji but sa 2-3 kutlače marinade, namažite maslacem i uvijte folijom. Stavite da se peče na 180 stepeni dok ne bude gotovo, pri čemu povremeno prelivate sosom i mažete maslacem.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar