Način pripreme
U posudi promešajte brašno i dodajte so i prašak za pecivo, promešajte.
Ugrejte malo mleko i dodajt sodu (nadolazi odmah) i dodajte ih u brašno. Mešajte dok ne dobijete testo koje se lepi, mesite sa preostalim brašnom, dodajte po malo dok testo ne prestane da se lepi po prstima. Uvijte testo čistom krpom i ostavite da odstoji duže od 30 minuta.
Namazanim rukama kidajte loptice (nemojte mesiti ponovo) veličine jajeta i prstima napravite rupu u sredini lopte. Vucite dok ne dobijete dužinu 0.5 cm i poređajte na radnu površinu namazanu uljem.
Ugrejte ulje tako da kad stavite deo testa, on brzo ispliva na površinu ulja.
Počnite da dodajte oblikovane mekike, broj treba da bude veličine tiganja. Pržite na tihoj vatri! Treba da izgleda kao da ih kuvate na tihoj vatri.
Nakon što naše mekike dobiju zlatnu boju odozgo, okrenite sa druge strane i ponovo pržite dok ne dobiju zlatnu boju.
Gotove mekike poređajte na ubrus da se ocedi višak masti.