Način pripreme
U mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. U dublju posudu usuti brašno, dodati so, izmešati. Potom dodati nadošli kvasac, jogurt, razmućeno jaje i zamesiti testo.
Testo pouljiti sa obe strane, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta. Nakon toga, testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom rastanjiti u oblik pravougaonika (testo nije potrebno premesiti, već-čim ga izručite na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjite oklagijom).
Seći na oblik pravougaonika (željene veličine). Svaki pravougaonik zaseći po sredini oštrim nožem. Pripremljene mekike poređati na tacnu posutu brašnom, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje dok se ulje ne zagreje.
Mekike pržiti na zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane. Odlagati ih na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak masnoće.
Savet: Služiti uz sir, ajvar, kajmak, ili kao slatku varijantu - uz džem, krem. Jogurt, pre upotrebe, držati na sobnoj temperaturi minimum pola sata.