Uskršnje pečeno pile sa mladim krompirom po receptu Ivana Zvezdeva

27/05/2019
"Pečemo pile po receptu Ivana Zvezdeva je naš top predlog za uskršnje jelo - obavezno probajte "
Priprema15 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno105 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano100
  • Pregledi tokom meseca11
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad, ohlađeno (veće - oko 1.8 kg)
  • mladi beli luk - 2 - 3 glavice
  • mladi krompir - 1 kg
  • ruzmarin - 1 struk
  • maslac - 50 g
  • ulje - 3 supene kašike
  • biber
  • so - po ukusu
  • aleva paprika - za posipanje
  • za salamuru
  • voda - 800 ml
  • so - 20 g
  • šećer - 20 g
  • biber - u zrnu - 1 kašičica
  • piment - 2 - 3 zrna
  • lovorov list - 2 komada
  • ruzmarin - 1 struk
* merne jedinice

Način pripreme

Pile operemo i očistimo. U velikoj posudi pripremamo salamuru, pomešamo vodu, šećer i so. Za kilogram mesa, količina je 400 ml, vode, 10 g soli, 10 g šećera. Pošto je pile veliko, količina se udvostručuje. U smesu dodajemo zrna bibera, pimenta, lovorov list i struk ruzmarina. Promešamo.

Pile prelivamo salamurom, pokrivamo folijom i stavljamo u frižider na jednu noć.

Sledećeg dana vadimo pile iz salamure, prebacujemo ga u glinenu đuvečaru, namažemo lepo spolja i iznutra mekanim maslacem, solju, biberom po ukusu i posipamo alevom paprikom. U unutrašnjost pileta stavljamo mladi beli luk.

Oko pileta poređamo mladi krompir, dobro opran (ne ljuštimo ga) krupnije isečen. Posipamo uljem, solju, biberom i sitno iseckanim ruzmarinom. Malo promešamo.

Pile treba da se peče na stomaku, da bi bilo sočno.

Poklopimo glinenu đuvečaru i stavljamo u ugrejanu rernu.

Pojačamo stepen na 180-200 i pečemo oko sat i po. Pred kraj pečenja možemo otvoriti posudu, da bi pile dobilo lepu boju.

Pečeno pile serviramo sa mladim krompirom.

Ovo uskršnje pile sa mladim krompirom je po receptu Ivana Zvezdeva.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar