Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Boljarska speltina pogača po receptu Ivana Zvezdeva

Boljarska speltina pogača po receptu Ivana Zvezdeva

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Boljarska speltina pogača po receptu Ivana Zvezdeva
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Boljarska pogača sa maslacem i jajima za divljenje i priču - sjajan dodatak vašoj prazničnoj trpezi!"

Potrebni sastojci

  • speltino brašno - 1 kg
  • jaja - 3 koamda
  • sveži kvasac - 50 g
  • maslac - 125 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • topla voda - 400 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Speltino brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti.

Dodaje se so i veoma dobro se meša.

U posebnu posudu se izmrvi sveži kvasac.

Dodaje se šećer i veoma dobro se meša. Voda se ne dodaje.

Kvasac se ostavlja da se aktivira tako što se povremeno meša.

U sredini brašna se pravi udubljenje u koje se sipaju jaja, tako što se od jednog odvaja žumance s kojim će se premazati pogača.

dodaje se aktivirani kvasac i topla voda.

Mesi se srednje meko testo.

Testo se deli na četiri dela koja se ređaju u tepsiju, uvijaju se krpom i stavljaju se da nadođu.

Kada nadođu, svako parče se razvija u koru prečnika 30 cm.

Istopi se maslac.

U nauljenu tepsiju se stavljaju kore koje se između premazuju maslacem.

Četiri kore se uvijaju u rolat, tako što se rolat lagano povlači i uvija.

Rolat se uvija u đevrek.

Premazuje se maslacem, uvija se u krpu i ostavlja se da nadođe na 60 minuta.

Kada nadođe, pogača se premazuje žumancem koji je umućen sa 1 supenom kašikom vode.

Pogača se peče u prethodno zagrejanoj rerni u početku 10 minuta na 200 stepeni, nakon čega 30 minuta na 170 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: