Način pripreme
Operite crveno sočivo i ocedite. Očistite povrće i isecite - luk na polumesec, šargarepu i krompir na kockice.
Ugrejte 3 supene kašike ulja u šerpi na umerenoj vatri. Dodajte luk, šargarepu i krompir i dinstajte oko 10 minuta. Dodajte sočivo i lepo promešajte. Prelijte vrelom vodom, koliko da pokrije povrće.
Smanjite jačunu ringle i ostavite oko 30-35 minuta da se krčka. Ako je potrebno dodajte malo vode. U drugu posudu sipajte 4-5 supenih kašika ulja i propžite paradajz pire oko 4-5 minuta. Skinite sa vatre i dodajte nanu, alevu papriku, biber i so.
Lepo promešajte dok ne dobijete gustu pastu. Kad bude gotova čorbu od sočiva, pasirajte je. Dodajte pastu od pardajza i vrelu vodu (oko 1 šolju) i ponovo pasirajte dok ne dobijete homogenu smesu. Začinite sa još soli ako je potreno.
Posebno ugrejte 2-3 supene kašike ulja i propžite malo aleve paprike i tucanu papriku. Servirajte čorbu u dubokim tanjirima, pospite ljutu smesu preko.
Recept za čorbu od crvenog sočiva je adaptiran sa https://uhaena.blogspot.com