Penjurlija

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Penjurlija
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Ova penjurlija se neće pojesti sama, zato kad zapišete recept, izvadite da je probamo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 480 - 500 g
  • kvasac - 25 g, svež
  • sveže mleko - 130 ml
  • jaja - 3 komada, XL
  • ulje - 30 ml
  • maslac - 80 g, mekan (ili margarin)
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - oko 2 supene kašike
  • sir - 250 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ugrejte malo sveže mleko, ne treba da prelazi telesnu temperaturu - 37 stepeni. Rastvorite u njemu šećer i kvasac i ostavite nekoliko minuta da nadođe.

2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte jaja - malo umućena, bez jednog žumanca, ostavite ga za premazivanje na kraju. Sipajte u udubljenje i nadošao kvasac i ulje.

3. Zamesite glatko testo, dodajte po malo brašna ako je potrebno. U procesu mešenja stavite i so.

4. Oblikujte testo na loptu i stavite u namazanu posudu. Pokrijte krpom i sačekajte da nadođe 1 sat na toplom.

5. Nadošlo testo podelite u tri jednaka dela i svaki razvucite na tanku koru, obilno namažite mekanim maslacem i pospite mrvljenim sirom, stavite jednu na drugu. Na treću koru stavite samo maslac.

6. Uvijte u rolat, odsecite ivice i stavite u centar namazanog pleha, ili obloženog papirom za pečenje prečnika 24 cm.

Preostali deo rolata isecite na truglove i poređajte okolo, ostavite razmak između njih.

Ponovo sačekamo da penjurlija nadođe i drugi put - oko 40-50 minuta.

7. Namažemo žumancem sa malo vodice i stavljamo u ugrejanu rernu na 180 stepeni 30-35 minuta ili dok ne dobijemo lepu zlatnu boju.

8. Nakon što izvadimo penjurliju iz rerne, ostavljamo da se ohladi na rešetku. Možete jesti penjurliju mlaku, raskošna je!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: