Način pripreme
1. Ugrejte malo sveže mleko, ne treba da prelazi telesnu temperaturu - 37 stepeni. Rastvorite u njemu šećer i kvasac i ostavite nekoliko minuta da nadođe.
2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte jaja - malo umućena, bez jednog žumanca, ostavite ga za premazivanje na kraju. Sipajte u udubljenje i nadošao kvasac i ulje.
3. Zamesite glatko testo, dodajte po malo brašna ako je potrebno. U procesu mešenja stavite i so.
4. Oblikujte testo na loptu i stavite u namazanu posudu. Pokrijte krpom i sačekajte da nadođe 1 sat na toplom.
5. Nadošlo testo podelite u tri jednaka dela i svaki razvucite na tanku koru, obilno namažite mekanim maslacem i pospite mrvljenim sirom, stavite jednu na drugu. Na treću koru stavite samo maslac.
6. Uvijte u rolat, odsecite ivice i stavite u centar namazanog pleha, ili obloženog papirom za pečenje prečnika 24 cm.
Preostali deo rolata isecite na truglove i poređajte okolo, ostavite razmak između njih.
Ponovo sačekamo da penjurlija nadođe i drugi put - oko 40-50 minuta.
7. Namažemo žumancem sa malo vodice i stavljamo u ugrejanu rernu na 180 stepeni 30-35 minuta ili dok ne dobijemo lepu zlatnu boju.
8. Nakon što izvadimo penjurliju iz rerne, ostavljamo da se ohladi na rešetku. Možete jesti penjurliju mlaku, raskošna je!
Prijatno!