Penjurlija

Penjurlija
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 10
01/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema45 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno80 min.
Porcije8
"Ova penjurlija se neće pojesti sama, zato kad zapišete recept, izvadite da je probamo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 480 - 500 g
  • kvasac - 25 g, svež
  • sveže mleko - 130 ml
  • jaja - 3 komada, XL
  • ulje - 30 ml
  • maslac - 80 g, mekan (ili margarin)
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - oko 2 supene kašike
  • sir - 250 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ugrejte malo sveže mleko, ne treba da prelazi telesnu temperaturu - 37 stepeni. Rastvorite u njemu šećer i kvasac i ostavite nekoliko minuta da nadođe.

2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte jaja - malo umućena, bez jednog žumanca, ostavite ga za premazivanje na kraju. Sipajte u udubljenje i nadošao kvasac i ulje.

3. Zamesite glatko testo, dodajte po malo brašna ako je potrebno. U procesu mešenja stavite i so.

4. Oblikujte testo na loptu i stavite u namazanu posudu. Pokrijte krpom i sačekajte da nadođe 1 sat na toplom.

5. Nadošlo testo podelite u tri jednaka dela i svaki razvucite na tanku koru, obilno namažite mekanim maslacem i pospite mrvljenim sirom, stavite jednu na drugu. Na treću koru stavite samo maslac.

6. Uvijte u rolat, odsecite ivice i stavite u centar namazanog pleha, ili obloženog papirom za pečenje prečnika 24 cm.

Preostali deo rolata isecite na truglove i poređajte okolo, ostavite razmak između njih.

Ponovo sačekamo da penjurlija nadođe i drugi put - oko 40-50 minuta.

7. Namažemo žumancem sa malo vodice i stavljamo u ugrejanu rernu na 180 stepeni 30-35 minuta ili dok ne dobijemo lepu zlatnu boju.

8. Nakon što izvadimo penjurliju iz rerne, ostavljamo da se ohladi na rešetku. Možete jesti penjurliju mlaku, raskošna je!

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: