Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Penjurlija sa prazilukom

Penjurlija sa prazilukom

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
304811k86
Penjurlija sa prazilukom
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 4
07/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Ovu penjurliju sa prazilukom možemo da jedemo ceo dan - svaki put kad prođemo pored stola, jedno parče nam se samo nađe u ruci - da li je i kod vas tako"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 600 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • kvasac - 1 kesica
  • šećer - 1 kašičica
  • jaja - 3 komada
  • so - 1 kašičice
  • sirće - 1 supena kašika
  • ulje
  • maslac - 100 g
  • praziluk - 1 struk
  • luk - 1 glavica
  • salama - 150 g, suva
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže mleko ugrejemo. U njemu rastvorimo šećer i kvasac. Ostavljamo da se aktivira.

Brašno prosejemo u pleh. U sredini pravimo udubljenje. U njega dodajemo so, sirće, 3 supene kašike ulja i 2 jajeta. Dodajemo malo mleka sa kvascem.

Počinjemo da mesimo testo, postepeno upija brašno. Zamesimo meko testo. Ostavljamo na toplom da nadođe.

Praziluk i luk očistimo i operemo. Luk sitno iseckamo, praziluk na krugove. U tiganj stavljamo masalc da se rastopi. Dodajemo luk i praziluk. Dobro zapržimo.

Salamu sečemo na kockice. Dodajemo na kraju da se zarpži malo.

Pripremamo namazan pleh.

Nakon što testo nadođe razvučemo na jednu veliku pravougaonu koru. Nadev sa prazilukom rasporedimo ravnomerno po celom testu. Obilno prelivamo uljem. Uvijamo.

Stavljamo u pleh i uvijamo u oblik puža. Testo sečemo makazama koso odozgo. Vrhove, koji su se stvorili okrećemo levo i desno, naizmenično. Ponovo ostavljamo da nadođe.

Preostalo jaje umutimo sa malo ulja. Kad penjurlija nadođe, obilno namažemo jajetom i pečemo dok ne bude gotovo.

Nakon što penjurlija sa prazilukom bude gotova, posipamo sa malo vode i pokrivamo novinama i krpom 5 minuta. Penjurliju serviramo toplu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: