Način pripreme
U blago zagrejanom svežem mleku rastvoriti kvasac i šećer. Sačekajte 10 minuta da se kvasac aktivira.
Prosejte brašno i dodajte mu so. Promešajte i formirajte udubljenje u koje dodajte jaja, gaziranu vodu, ulje, kiselo mleko i aktivirani kvasac.
Umesite meko, nelepljivo testo za penjurliju.
Stavite testo u posudu i pokrijte ga krpom ili folijom. Ostavite na toplom mestu 30-40 minuta dok se ne udvostruči.
Zatim testo na pobrašnjenoj površini razvucite u pravougaonik debljine 0, 5 cm.
Testo premažite mekim maslacem i pospite filom koji ste pripremili od mlevenog sira pomešanog sa 1 jajetom.
Urolajte testo, pa ga isecite na 8 jednakih delova.
Svaki isečeni deo sa jedne strane umočite u brašno i poređajte ružice od testa u pleh od 28-30 cm, prethodno nauljen maslacem ili uljem, na rastojanju jednu od druge.
Sačekajte da penjurlija ponovo naraste još 30 minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta dok ne porumeni.
Jedite ukusnu penjurliju u ružama i bez žaljenja :)