Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Penjurlija u ružama

Penjurlija u ružama

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Penjurlija u ružama
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Jedite ukusnu penjurliju u ružama i bez žaljenja"

Potrebni sastojci

  • brašno - 550 g
  • jaja - 2 komada
  • gazirana voda - 200 ml na sobnoj temperaturi
  • sveže mleko - 50 ml
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • ulje - 100 ml
  • kvasac - 20 g svežeg 1/2 kocke
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1/2 kašičice
  • NADEV
  • sir - 200 g
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 50 g, mekan
  • brašno - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

U blago zagrejanom svežem mleku rastvoriti kvasac i šećer. Sačekajte 10 minuta da se kvasac aktivira.

Prosejte brašno i dodajte mu so. Promešajte i formirajte udubljenje u koje dodajte jaja, gaziranu vodu, ulje, kiselo mleko i aktivirani kvasac.

Umesite meko, nelepljivo testo za penjurliju.

Stavite testo u posudu i pokrijte ga krpom ili folijom. Ostavite na toplom mestu 30-40 minuta dok se ne udvostruči.

Zatim testo na pobrašnjenoj površini razvucite u pravougaonik debljine 0, 5 cm.

Testo premažite mekim maslacem i pospite filom koji ste pripremili od mlevenog sira pomešanog sa 1 jajetom.

Urolajte testo, pa ga isecite na 8 jednakih delova.

Svaki isečeni deo sa jedne strane umočite u brašno i poređajte ružice od testa u pleh od 28-30 cm, prethodno nauljen maslacem ili uljem, na rastojanju jednu od druge.

Sačekajte da penjurlija ponovo naraste još 30 minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta dok ne porumeni.

Jedite ukusnu penjurliju u ružama i bez žaljenja :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: