bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Penjurlija sa sirom

Penjurlija sa sirom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
13k
2k
1k
Penjurlija sa sirom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
22/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema60 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno120 min.
Porcije8
"Današnji doručak je od nas i sjajan je!"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • sveže mleko - 250 ml
  • kvasac - 1 komad
  • jaja - 2 komada
  • so - 1 - 2 kašike
  • šećer - 1 kašičica, dodata u kvasac
  • kiselo mleko - 3 - 4 kašike
  • maslac - 100 g
  • brašno - oko 600 g i još za mešanje
  • Za nadev sa sirom
  • sir - 100 g
  • kačkavalj - 100 g
  • maslac - 100 g
  • jaja - 2 komada (žumance ostavljamo za mazanje + 1 kašika ulja)
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno u koje dodajemo so. Kvasac rastvaramo u hladnom svežem mleku, šećeru i dve kašike brašna. Pravimo udubljenje u koje sipamo nakisli kvasac, jaja (od kojih smo sačuvali žumance za mazanje), kiselo mleko i omekšali maslac. Narendamo na sitno i malo sira.

Zamesimo meko, elastično testo. Razvijamo krug debljine oko 1 cm. Pomoću šače isečemo krugove. Pripremamo i nadev od narendanih na krupno sira i kačkavalja, pomešanih sa maslacem i jajetom.

U posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje poređamo prvi krug, koji podupiremo čašom da stoji uspravno. Između svakog od njih stavljamo po kašiku nadeva.

Tako dok se ne poređaju u krug oko u posudi u obliku đeverka. Moja posuda se pokazala većom nego što je bilo neophodno, zato sam prazninu u sredini napunila delom nadeva.

Ostavljamo oko 30 minuta na toplom da udvostruči svoj obim. Glaziramo žumancem i posipamo semenkama susama. Pečemo u rerni na 200 stepeni, uvijeno folijom. Kad je već gotov i ispečen, sklanjamo foliju da se zarumeni i odozgo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: