Način pripreme
Da biste pripremili pravi Ajoli sos potrebno vam je 1-2 minuta, štapni miksr i jedna izuzetno prosta i jednostavna tehnika, koju ako pratite, nema šanse da ne dobijete savršen rezultat.
1. Sipajte maslino ulje u duboku tanku i visoku posudu. Razbijte jaje unutra i iscedite svež sok od limuna i isecite krupnije dva oljuštena čena belog luka. Posolite po ukusu.
2. Stavite štapni mikser tako do dodiruje dno posude sa sastojcima.
3. Uključite na maksimalnu brzinu i ne pomerajte uređajte dok odozgo smesa ne pobeli i ne počne da emulgira. Onda polako dižite sa jedne i strane, dodirujte i ivice posude.
4. Čim odozgo dobijete belu i gustu smesu, počnite polako da dižete ili izvucite štapni mikser na gore - tako dok ne dođete do površine i dok smesa skroz ne pobeli i postane gusta.
5. Čuvajte Ajoli sos u frižideru u dobro zatvorenoj posudi ili servirajte odmah.
Ovaj sos nije ništa više nego jedan majonez sa belim lukom ali sa mnogo zasićenijim ukusom i gustom konsistencijom. Idealan je za društvo u različita jela ili predjela, zalogaje, krompire, ribu i morske plodove, meso ili prosto prepečeni hleb.
Komentari