Način pripreme
1. Kvasac i šećer rastvaramo u 130 ml vode. Ostavljamo na 15 minuta da se aktivira.
2. Prosejemo brašno u posudu i u sredini pravimo udubljenje u koje sipamo preostalu vodu i mleko - mlako. Dodajemo kiselo mleko, so, ulje i aktivirani kvasac.
3. Zamesimo meko, elastično testo koje se ne lepi, brašno sipamo po malo, dodatno, dok ne dobijemo željeni rezultat.
4. Testo oblikujemo u loptu, namažemo i vraćamo u posudu, pokrivamo providnom folijom. Ostavljamo tako 1 sat da nadođe.
5. Pripremamo pleh prečnika 28-30 cm, obložen papirom za pečenje. Stavljamo testo u njega i razvlačimo prstima dok ne pokrije celu poršinu. Vučemo i pritiskamo dok na ivicama ne postane deblje.
6. Pleh stavljamo na toplo da pida još jednom nadođe, oko 40 minuta.
7. Ugrevamo rernu do 220 stepeni. Hleb namažemo žumancem, umućenim sa malo svežeg mleka i posipamo susamom.
8. Pečemo 30-35 minuta, na kraju temperaturu možemo smanjiti do 190 stepeni.
9. Gotov Pide hleb pokrivamo krpom dok je još topao i kad se ohladi serviramo na trpezi.
Prijatno!