Način pripreme
1. Pripremite krem tako što ugrejete sveže mleko sa šećerom i vanilin šećerom. Čim provri sipajte u njega jaje, pomešano sa brašnom (možete dodati u njih još malo mleka da se razredi).
2. Mešajte slatki krem na tihoj vatri dok se ne zgusne i nakon što skinete sa vatre pokrijte providnom folijom dako da se lepi dobro uz njega da se ne bi stvorila korica.
3. Za testo ugrejte mleko malo, do telesne temperature. Rastvorite u njemu kvasac i kašičicu šećera i ostavite da nadođe 8-10 minuta.
4. Prosejte brašno u posudu i pomešajte sa mlevenim bademima. Napravite udubljenje u sredini, u njega sipajte umućena žumanca, kašičicu ulja, malo maslaca - rastopljenog, šećer, fino izrendanu koru od limuna - samo žuti deo, rum i nadošao kvasac.
5. Zamesite meko testo, dodajte preostai maslac u procesu mešnje i još brašna ako je potrebno. U početku će vam se lepiti po radnoj površini, ali će postepeno testo postajati glatko i elastično. Oblikujte loptu i ostavite u posudi, pokriveno krpom da nadođe jedan sat na toplom.
6. Nadošlo testo podelite na 3 jednaka dela i svaki razvucite na okruglu koru, namažite pripremljenim kremom i uvijte u rolat. Izvucite svaki fitilj, sjedinite u jedan kraj tri dela i upletite pletenicu.
7. Uskršnji kolač stavite u odgovarajući pleh prethodno namazan ili obložen papirom za pečenje. Ostavite ponovo da nadođe oko sad vremena na toplom, bez promaje.
8. Da biste namazali uskršnji kolač, umutite belance silikonskom četkom, namažite pažljivo, nemojte pritiskati. Za završetak pospite šećerom, natopljenim rumom.
9. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta ili dok ne dobije tamnozlatnu boju.
Servirajte uskršnji kolač sa kremom na prazničnoj trpezi. Neka vam je slatko!