Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Jagnjetina»Pečeno Jagnje»Krhka jagnjetina pečena za Uskrs

Krhka jagnjetina pečena za Uskrs

PetyaPetya
Kuvar
531027814
Krhka jagnjetina pečena za Uskrs
Fotografije: Petya
1 / 3
06/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
130 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
6
"Šta god da vam govore, tradicija je tradicija i na Uskrs na trpezi obavezno treba da bude jagnjetina"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće meso - 1, 5 kg od malog jagnjeta
  • belo vino - 1 šolja ili pivo
  • ulje - 80 ml
  • nana - 3 - 4 struka (ili sveža menta)
  • aleva paprika - 1 kašika
  • biber - 1/2 kašičice
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Porcije jagnjetine se operu i osuše. U posudi se pomešaju ulje, aleva paprika, biber i so.

Ovom pastom se natrljaju dobro porcije jagnjetine, da može pri pečenju da uhvate dobru koricu. Poređaju se u podmazanu posudu za pečenje.

Odozgo se stavljaju grančice nane, savršen začin za jagnjetinu. Pri čemu kao njenu zamenu možete da koristite svežu mentu.

Sipa se pažljivo sa strane, a ne preko porcija (zato što će isprati začine) odabrana tečnost - da li samo voda, ili belo vino, ili pivo. Ili pak 50/50 - voda/vino: voda/pivo.

Pokriva se folijom i peče se u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, približno oko 2 sata. Sklanja se folija i zapeče se do ukusne zlataste korice.

I kako se zna, da što se sporije i duže meso peče, toliko je krhkije i ukusnije, ako ne žurite možete da ispečete jagnjetinu na 150 stepeni oko 3 sata - da pamet stane!

Servira se sa garnirungom od sarmice, pirnča sa povrćem, pirinča sa pečurkama, zelene salate i dr.

Društvo mu pravi čaša vina ili hladno pivo!

Nek vam je ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: