Način pripreme
1. Iscedite sok od limuna u svežem mleku, promešajte i ostavite 10 minuta da se preseče.
2. Umutite jaja (na sobnoj temperaturi) sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte maslac rastopljen, ali ne vreo. Uz neprestano mešanje sipajte i presečeno mleko sa sodom bikarbonom i ekstraktom vanile.
3. U tečnu smesu prosejte brašno u delovima sa praškom za pecivo i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu laganim pokretima spatule ili drvenom kašikom, trudite se da se kreće samo u jednom pravcu.
4. Sipajte smesu od keksa u namazan i brašnom posut veliki kalup za kuglof. Na tihoj vatri rastopite masalc as šećerom, vodom i tečnim ekstrakotom vanile.
5. 8-10 minuta pre isteka vremena za pečenje počnite da pravite glazuru za kuglof. Rastopite maslac sa šećerom, vodom i tečnim ekstraktom vanile.
6. Kad izvadite gotov kuglof, nemojte ga vaditi dok je još vreo, izbušite čačkalizom i ravnomerno prelijte smesom od maslaca. Ostavite tako kuglof sa glazurom od maslaca na nekoliko minuta da se natopi i nakon toga izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
* Za manji kuglof uvek možete smanjiti sastojke na pola ili da od navedenih ispečete u dva posebna kalupa. U tom slučaju treba da redukujete vreme pečenja i da pečete oko 35 minuta ili proverite čačkalicom za zube.
Neka vam je slatko!