Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kuglof sa glazurom od maslaca (Kentucky butter cake)

Kuglof sa glazurom od maslaca (Kentucky butter cake)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k87817k
Kuglof sa glazurom od maslaca (Kentucky butter cake)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
56 min.
Ukupno
76 min.
Porcije
16
"Veoma aromatičan, veoma mekan i sočan - jedite po minimum dva parčeta od njega"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g
  • prašak za pecivo - 15 g
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • jaja - 5 komada
  • sveže mleko - 150 ml
  • sok od limuna - 15 ml, sveže isceđen
  • šećer - 300 g
  • maslac - 150 g
  • vanila - 1 supena kašika, tečan ekstrat vanile
  • so - 1 prstohvat
  • glazura od maslaca
  • maslac - 125 g
  • šećer - 150 g
  • voda - 70 ml
  • vanila - 1 supena kašika, tečan ekstrat vanile
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iscedite sok od limuna u svežem mleku, promešajte i ostavite 10 minuta da se preseče.

2. Umutite jaja (na sobnoj temperaturi) sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte maslac rastopljen, ali ne vreo. Uz neprestano mešanje sipajte i presečeno mleko sa sodom bikarbonom i ekstraktom vanile.

3. U tečnu smesu prosejte brašno u delovima sa praškom za pecivo i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu laganim pokretima spatule ili drvenom kašikom, trudite se da se kreće samo u jednom pravcu.

4. Sipajte smesu od keksa u namazan i brašnom posut veliki kalup za kuglof. Na tihoj vatri rastopite masalc as šećerom, vodom i tečnim ekstrakotom vanile.

5. 8-10 minuta pre isteka vremena za pečenje počnite da pravite glazuru za kuglof. Rastopite maslac sa šećerom, vodom i tečnim ekstraktom vanile.

6. Kad izvadite gotov kuglof, nemojte ga vaditi dok je još vreo, izbušite čačkalizom i ravnomerno prelijte smesom od maslaca. Ostavite tako kuglof sa glazurom od maslaca na nekoliko minuta da se natopi i nakon toga izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

* Za manji kuglof uvek možete smanjiti sastojke na pola ili da od navedenih ispečete u dva posebna kalupa. U tom slučaju treba da redukujete vreme pečenja i da pečete oko 35 minuta ili proverite čačkalicom za zube.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: