Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Zlatni kuglof sa čokoladnom glazurom

Zlatni kuglof sa čokoladnom glazurom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Zlatni kuglof sa čokoladnom glazurom
Fotografije: marcheva14
1 / 4
07/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
16
"Zatvorite oči i zamislite kako polako prelivate kuglof čokoladom I kako mu posle toga odoleti"

Potrebni sastojci

  • maslac - 125 g na sobnoj temperaturi
  • šećer u prahu - 180 g
  • žumance - 5 kom. na sobnoj temperaturi
  • jaja - 1 kom. na sobnoj temperaturi
  • sveže mleko - 100 ml na sobnoj temperaturi
  • prašak za pecivo - 1 kašičica, ravna
  • vanila - 1 kašičica ekstrakta
  • so - prstohvat
  • limun - 1 kom. narendane kore limuna
  • suvo grožđe - 3 velike ili tzv. kraljevske šake, prethodno potopljene u rum
  • brašno - 200 g
  • za preliv
  • čokolada - oko 100 g preliva
  • pavlaka - 50 ml sa visokim sadržajem masti
  • maslac - 30 g ili 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170-180 stepeni

Kalup za kuglof - namazan maslacem i posut sa malo brašna

Radi se mikserom.

U posudi od miksera ili ručnim mikserom umutiti maslac i šećer, dok smesa ne pobeli. Dodati jedno po jedno žumance i celo jaje, sveže mleko, vanilu i narendanu koru limuna.

Brašno prosejati sa praškom za pecivo i solju, pa ih dodati u smesu, uz mućenje mikserom na nižoj brzini. Dodati i isceđeno suvo grožđe. Pažljivo promešati. Testo sipati u kalup za kuglof, pa poravnati.

Peći na 170-180 stepeni, oko 35-40 minuta. Ostaviti 15-20 minuta da se ohladi, pa kuglof okrenuti u odgovarajuću činiju.

Čokoladni preliv:

Zagrejati pavlaku na umerenoj temperaturi, ali ne dozvoliti da provri. Skinuti sa vatre. Dodati komadiće čokolade, kockice maslaca, pa mešati dok se ne dobije krem. Ostaviti da se ohladi. Polako preliti kuglof smesom, tako da se preliv sliva po zidovima kuglofa. Ostaviti ga na hladnom, da se preliv stegne.

Napomena: Dodala sam i rum, koji je ostao od suvog grožđa, za ukus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: