Način pripreme
Rerna - 170-180 stepeni
Kalup za kuglof - namazan maslacem i posut sa malo brašna
Radi se mikserom.
U posudi od miksera ili ručnim mikserom umutiti maslac i šećer, dok smesa ne pobeli. Dodati jedno po jedno žumance i celo jaje, sveže mleko, vanilu i narendanu koru limuna.
Brašno prosejati sa praškom za pecivo i solju, pa ih dodati u smesu, uz mućenje mikserom na nižoj brzini. Dodati i isceđeno suvo grožđe. Pažljivo promešati. Testo sipati u kalup za kuglof, pa poravnati.
Peći na 170-180 stepeni, oko 35-40 minuta. Ostaviti 15-20 minuta da se ohladi, pa kuglof okrenuti u odgovarajuću činiju.
Čokoladni preliv:
Zagrejati pavlaku na umerenoj temperaturi, ali ne dozvoliti da provri. Skinuti sa vatre. Dodati komadiće čokolade, kockice maslaca, pa mešati dok se ne dobije krem. Ostaviti da se ohladi. Polako preliti kuglof smesom, tako da se preliv sliva po zidovima kuglofa. Ostaviti ga na hladnom, da se preliv stegne.
Napomena: Dodala sam i rum, koji je ostao od suvog grožđa, za ukus.