Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarmice sa listovima loze i limunom na grčki način

Sarmice sa listovima loze i limunom na grčki način

Gergana  GeorgievaGergana Georgieva
Guru
24665880
Sarmice sa listovima loze i limunom na grčki način
Fotografije: Gergana Georgieva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Toliko krhke, toliko ukusne, jedinstvene sarmice na grčki način sa svežim ukusom limuna"

Potrebni sastojci

  • listovi loze - 20 - 25 komada
  • pirinač - 1 šolja
  • luk - 1 glavica
  • paradajz - 1 komad
  • orasi - 30 g, mleveni
  • pečurke - 100 g
  • suvo grožđe - 30 g
  • ulje - 3 - 4 kašike
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
  • so - po ukusu
  • biber - 1 kašičica
  • peršun - 3 struka
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu sa kipućom vodom u koju smo stavili sok od pola limuna i kašičicu soli, blanširamo 2-3 minuta sveže listove loze.

Zagrevamo ulje i u njemu zapržimo luk narendan na rende. Dodajemo pirinač i pržimo ga da postane prozračan, nakon toga dodajemo očišćene i na sitno isečene pečurke, na rende narendan paradajz i dodajemo malo vode (oko 200 ml).

Ostavljamo da se krčka dok ne omekša pirinač oko 10 minuta i stavljamo mlevene orahe, suvo grožđe, biber, peršun isečen na sitno i so po ukusu.

Mešamo dobro i sklanjamo sa vatre. Ostavljamo da se blago ohladi i počinjemo da uvijamo sarmice. Dobro je da su listovi sveži, mladi, da su krhki i ne mnogo isečeni, da bi se lako uvijali.

Gotove sarmice poređamo u posudu za pečenje, posipamo ih sa 2-3 kašike maslinovog ulja i prstohvatom soli. Sipamo u posudu 2 šolje tople vode, u koju smo dodali sok od pola limuna.

Pokrivamo posudu za pečenje folijom i stavljamo je u zagrejanu rernu na 180 stepeni na oko 60 minuta. Serviramo sa kriškama limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: