Način pripreme
Od jajeta, belanca, svežeg mleka, kvasca, kiselog mleka, soli i na kraju postepeno prosejanog brašna mikserom zamesite meko testo. Na kraju dodajte istopljenu mast.
Testo treba da bude mekano i da se ne lepi za prste. Pokrijte ga krpom i sačekajte da naraste oko sat vremena. Zatim ga oblikujemo i razvijemo u pravougaonik. Odozgo premažite istopljenom svinjskom mašću. Na 3 mesta po dužini stavljamo izmrvljeni sir.
Preklopite testo jednom, a zatim još jednom da ga prekrijete. Dva fitilja presečemo po dužini i uvijemo jedan u drugi. Pogaču sa sirom pažljivo poređajte na pleh.
Pokrijte i ostavite oko 1 sat da naraste drugi put. Odozgo premažite umućenim žumancetom, rastvorenim u jednoj supenoj kašiki svežeg mleka. Zagrejte rernu na 170 stepeni i pecite 40 minuta. Izvadite i pustite da se upletena pogača sa mašću ohladi.
Pogledajte trikove za mešenje i ideje kako da ukrasite pogaču.