Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Upletena pogača sa mašću

Upletena pogača sa mašću

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4801492k
Upletena pogača sa mašću
Fotografije: Mina Dimitrova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
1
"Upletena pogača sa mašću - mekana kao pamuk i jedinstvenog ukusa koji impresionira."

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad + 1 belance
  • sveže mleko - 270 ml
  • šećer - 1 kašika
  • suvi kvasac - 1 i 1/2 pakovanje od 11 g
  • kiselo mleko - 150 g
  • mast - 100 g
  • brašno - 800 g
  • sol - 1/2 kašičice
  • nadev
  • mast - 15 - 20 g
  • sir - 200 g, izmrvljen
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Od jajeta, belanca, svežeg mleka, kvasca, kiselog mleka, soli i na kraju postepeno prosejanog brašna mikserom zamesite meko testo. Na kraju dodajte istopljenu mast.

Testo treba da bude mekano i da se ne lepi za prste. Pokrijte ga krpom i sačekajte da naraste oko sat vremena. Zatim ga oblikujemo i razvijemo u pravougaonik. Odozgo premažite istopljenom svinjskom mašću. Na 3 mesta po dužini stavljamo izmrvljeni sir.

Preklopite testo jednom, a zatim još jednom da ga prekrijete. Dva fitilja presečemo po dužini i uvijemo jedan u drugi. Pogaču sa sirom pažljivo poređajte na pleh.

Pokrijte i ostavite oko 1 sat da naraste drugi put. Odozgo premažite umućenim žumancetom, rastvorenim u jednoj supenoj kašiki svežeg mleka. Zagrejte rernu na 170 stepeni i pecite 40 minuta. Izvadite i pustite da se upletena pogača sa mašću ohladi.

Pogledajte trikove za mešenje i ideje kako da ukrasite pogaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: