Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača sa mašću i ratlukom

Pogača sa mašću i ratlukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Pogača sa mašću i ratlukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
12/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Pogača sa mašću i ratlukom za poseban povod"

Potrebni sastojci

  • brašno - 470 g + za dodatno mešenje
  • kvasac - 30 g, svež
  • jaja - 3 komada (jedno žumance je za premazivanje)
  • sveže mleko - 150 ml
  • ulje - 2 supene kašike + za podmazivanje ruku i testa
  • mast - 2 supene kašike, meka
  • šećer - 100 g + 1 supena kašika
  • liker - 1 supena kašika (na primer liker od pomorandže)
  • vanila - 2 kesice, 4 g
  • ratluk - otprilike 100 g
  • šećer u prahu - za posipanje, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Izmrvite kvasac u blago zagrejano sveže mleko. Dodajte kašiku šećera i dobro izmešajte kako bi se istopili. Ostavite na otprilike 10 minuta kvasac da se aktivira.

Prosejte brašno u posudu i u sredini napravite udubljenje. U njega sipajte aktivirani kvasac, dva lagano umućena jaja sa jednim belancem i šećer, ulje, mast, liker i vanilu.

Umesite glatko testo posipajući još brašna dok ne prestane da se lepi. Najlakše ćete umesiti u kuhinjskom robotu, ali i rukom nije teško, prosto iziskuje više vremena.

Ponekad, u zavisnosti od veličine jaja, vrste brašna i drugih faktora, možda će biti neophodno da se sipa još tečnosti.

Ostavite gotovo testo da se odmori na 30-40 minuta u toploj prostoriji, pokriveno krpom.

Oblikujte pogaču tako što dobro nauljite svoje ruke i podelite testo na 6-7 jednakih delova. Svaki od njih takođe rasporedite na tri i oblikujte po tri fitilja koje ispletite u pletenice i sjedinite njihove krajeve.

U sredini se dobija mala rupa u koju stavljate po 1 kockicu ili više ratluka. Poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Ostavite pogaču da nadođe na otprilike sat vremena ili dok ne utrostruči svoju zapreminu, nakon toga je namažite žumancem umućenim sa malo vode i ulja i pecite na 170-180 stepeni otprilike 25-30 minuta ili dok lepo ne porumeni.

Ostavite da se hladi na rešetci i pospite šećerom u prahu po želji.

Pogača sa mašću i ratlukom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: