Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Seoska pogača sa sirom

Seoska pogača sa sirom

Seoska pogača sa sirom
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Svi žele da probaju ovu pogaču, pogledajte zašto"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 250 g
  • voda - 150 ml
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 1 kašika
  • kvasac - 20 g, svež
  • ulje - 3 kašike
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 1 prstovhat
  • brašno - oko 800 g
  • maslac - 50 g
  • za nadev
  • sir - 300 g
  • jaja - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac i šećer u mlakoj vodi. Dodajte 1 kašiku brašna, pokrijte i sačekajte da se aktivira.

Promešajte kiselo mleko sa uljem, jajima i posolite. Napravite udubljenje u brašnu i sipajte smesu i kvasac.

Počnite da mesite, i po malo uzimajte od brašna. umesite meko testo koje se ne lepi. Pokrijte testo i sačekajte da udvostruči zapreminu. U posudi umutite jaja i dodajte izmrvljeni sir.

Istopite maslac i njime namažite ruke. Na radnoj površini koju ste posuli brašnom stavite testo i rukama ga razvucite na pravougaonik. Pospite sirom i umotajte u rolat. Nasecite rolat na jednake kolutove i postavite ih u tepsiju, čije ste dno prekrili papirom za pečenje. Pokrijte i sačekajte da testo nadođe. Nadošlu pogaču premažite žumancem, koji ste rastvorili u svežem mleku. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: