Hjunkar begendi (Hünkar Beğendi)

12/06/2019
"Iza ovog egzotičnog imena ćete naći krtu teletinu na podlozi od pirea od patlidžana - pravo kulinarsko remek-delo "
Priprema40 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno80 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano60
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Ovo jelo se priprema sa jagnjetinom, ali ja volim da pravim sa teletinom.

Isecite meso na žilijen. Iseckajte sitno luk i beli luk, a šargarepu i paprike na kockice.

Ugrejte masnoću i u njoj dinstajte luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte meso. Kuvajte dok ne promeni boju. Možda če biti potrebno da dodate vodu. Dodajte šargarepu i paprike. Pokrijte poklopcem i ostavite da se kuva dok tečnost ne ispari.

Sipajte vino i ostavite da alkohol ispari. Sipajte 1 1/2 šolje vode, poklopite jelo, smanjite jačinu vatre na pola i ostavite da se kuva dok se tečnost ne redukuje na pola. Začinite začinima i solju i ponovo pokrijte poklopcem i ostavite da se kuva.

Tečnost treba da ispari potpuno. Kad se to desi dodajte rendani pardajz. Kuvajte uz neprestnao mešanje dok tečnost ne ispari.

Pripremite pire, tako što ispečeite, oljuštite i ocedite patlidžan iz vode. Pasirajte dok ne dobijete pire. Izgnječite čen belog luka.

Ugrejte maslac i maslinovo ulje. Stavite beli luk u njega i malo propržite, samo da se masnoća aromatizuje. Dodajte brašno, a posle i pire od patlidžana. Kad se proprži sipajte mleko i ostavite sos da se zgusne. Mešajte neprestano.

Skinite sa vatre i začinite solju i parmezanom. Mešajte dok smesa ne postane homogena.

U odgovarajući tanjir stavite deo pire, a preko meso sa paradajz sosom.

Odličan recept iz turske kuhinje, ne treba da ga propustite.

Malo je teži za pripremu, ali rezultat vredi.

Pribajte!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar