Brioš sa lešnicima i mirisom pomorandže

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
23/06/2019
"Neka se u svakoj kući širi miris ovog brioša sa lešnicima i aromom pomorandže "
Priprema20 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno50 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano48
  • Pregledi tokom meseca20
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za mešnju
  • kvasac - 30 g, svež
  • lešnici - 80 g, fino samleveni
  • kora od pomorandže - od 1 pomorandže.
  • kuantro - 30 ml, liker od pomorandže
  • sveže mleko - 150 ml
  • jaja - 4 komada
  • maslac - 120 g, mekan
  • šećer - 110 g + za posipanje
  • so - 5 g
* merne jedinice

Način pripreme

1.Rastvorite kvasac u mlakom mleku sa malo brašna i kašikom šećera. Ovako pripremljenu retku kašu pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadođe (od 5 do 10 minuta).

2. U blenderu sameljite šećer sa korama od pomorandže (samo narandžasti deo). Treba da dobijete fin šećer od pomoradže, cilj da se bolje raširi miris citrusa.

3. Prosejte brašno u posudu miksera sa nastavcima za testo ili u secku i u njega razbijte tri jajeta, sipajte liker od pomorandže, šećer od pomoradnže i nadošao kvasac. Uključite na program za mešenje 3 minuta.

4. Nemojte prekidati proces mešenja, nakon tri minuta stavite brašno od lešnika (po želji možete odvojite deo za posipanje na kraju) i stavite komad po komad mekog maslaca dok ga testo savršeno ne usvoji. Ovaj proces će vam oduzeti oko 4-5 minuta.

5. Izvadite žice i ostavite meko testo u posudi na nadođe 1 sat na toplom, pokriveno streč folijom ili krpom.

6. Uz pomoć spatule sipajte testo na obilno brašnom posutu radnu površinu, pospite sa još brašna i mesite oko minut-dva. Nakon toga napravite brioš u željenom obliku, nije potrebno da oblikujete komplikovano, zato što te testo previše mekano i teško se radi sa njim. Ukus je važniji i tekstura krajnjeg rezultata.

7. Stavite brioš u pleh (prečnika 22-24 cm), namazan ili obložen papirom za pečenje. Ostavite ponovo da nadođe jedan sat ili malo više. U prostoriji treba da bude toplo i da nema promaje.

8. Nadošli brioš namažite četvrtim umućenim jajetom i pospite šećerom i brašnom od lešnika ako ste odvojilo.

9. Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni na 10 minuta, nakon toga smanjite na 170-180 stepeni i pecite još 15-20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju, proverite čačkalicom za zube.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar