Bonapeti.rs»Recepti»Grickalice»Slani štapići»Hlebni štapići sa lukom i susamom

Hlebni štapići sa lukom i susamom

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Početnik
12238
Hlebni štapići sa lukom i susamom1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Nećemo ih zvati slani štapići, da znate, jer domaće napravljeni hlebni štapići su duplo ukusniji od njih"

Potrebni sastojci

  • luk - 1 glavica
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • kvasac - 20 g, svež ili 2 kesice po 7 g, suv
  • šećer - 1 kašičica
  • voda - 1 šolja (200 ml), topla, nepuna
  • brašno - 3 1/2 šollje (525 g), obično
  • so - po ukusu
  • susam - 4 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Luk se zaprži u maslinovom ulju oko 5 minuta. Kvasac se rastvara sa 4 kašike vode i ostavlja se sa strane oko 15 minuta. Brašno i so se proseju. Šećer se zamuti se kvascem i ostatkom vode. Treba da se dobije tvrdo testo od koga se odvaja trećina i da se pomeša sa lukom i maslinovim uljem.

Mesi se ostatak testa, dok ne postane glatko. Ostavlja se da naraste oko sat. Nakon što je već naraslo, mesi se 3 minuta. Testo se deli na delove veličine jajeta, koji se nakon toga oblikuje u štapiće.

Oni koji su od testa bez luka posipaju se susamom. Svi štapići se posipaju brašnom i peku se oko 7 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Pre nego što se izvade iz kalupa za pečenje, dobro je da se ohlade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: