Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Iznutrice»Jagnjeći mozak sa mladim belim lukom

Jagnjeći mozak sa mladim belim lukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Jagnjeći mozak sa mladim belim lukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
32 min.
Ukupno
47 min.
Porcije
4
"Toliko je lako napraviti jagnjeći mozak - potrebno je samo malo mladog belog luka i mnogo meraka"

Potrebni sastojci

  • jagnjeći mozak - 4 komada
  • mladi beli luk - 150 g (u neoljuštenom stanju)
  • maslac - 50 g
  • ulje - 2 - 3 kašike
  • lovorov list - 2 komada
  • biber - 10 zrna
  • karanfilić - 2 struka
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Janjeći mozak se dobro isplakne i ostavlja u hladnoj vodi jedan sat, pri čemu se voda povremeno zamenjuje novom.

Nakon što istekne to vreme ocedi se i natopi u blago toploj vodi 10 minuta, ponovo se ocedi, sipa se hladna voda i stavlja se na ringlu na jaku vatru zajedno sa lovorovim listvima, zrnima bibera, karanfilićem i solju.

Kada provri vatra se smanjuje i ostavlja se 5 minuta. Posuda se poklapa poklopcem i ostavlja se da se prohladi, a ako ne žurite, možete da ostavite nekoliko sati da se dobro upiju arome začina.

Rerna se zagreva do 200 stepeni, jagnjeći mozgovi se poređaju u malu tepsiju i posipaju se uljem ili maslinovim uljem i solju po ukusu.

Peku se dok ne dobiju zlatastu preplanulost.

Kada su polu gotovom priprema se i beli luk.

Očisti se od spoljašnjih slovjeva, seče se na parčiće i zaprži se u maslacu i ulju.

Jagnjeći mozak se vadi i prebacuje u tanjire za serviranje. Odozgo se raspoređuje beli luk sa maslacem.

Đakonija!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: