Način pripreme
Janjeći mozak se dobro isplakne i ostavlja u hladnoj vodi jedan sat, pri čemu se voda povremeno zamenjuje novom.
Nakon što istekne to vreme ocedi se i natopi u blago toploj vodi 10 minuta, ponovo se ocedi, sipa se hladna voda i stavlja se na ringlu na jaku vatru zajedno sa lovorovim listvima, zrnima bibera, karanfilićem i solju.
Kada provri vatra se smanjuje i ostavlja se 5 minuta. Posuda se poklapa poklopcem i ostavlja se da se prohladi, a ako ne žurite, možete da ostavite nekoliko sati da se dobro upiju arome začina.
Rerna se zagreva do 200 stepeni, jagnjeći mozgovi se poređaju u malu tepsiju i posipaju se uljem ili maslinovim uljem i solju po ukusu.
Peku se dok ne dobiju zlatastu preplanulost.
Kada su polu gotovom priprema se i beli luk.
Očisti se od spoljašnjih slovjeva, seče se na parčiće i zaprži se u maslacu i ulju.
Jagnjeći mozak se vadi i prebacuje u tanjire za serviranje. Odozgo se raspoređuje beli luk sa maslacem.
Đakonija!