Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Aromatičan hleb sa lukom i krem sirom

Aromatičan hleb sa lukom i krem sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Aromatičan hleb sa lukom i krem sirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
09/07/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
48 min.
Porcije
8
"Poznaćete ga po mirisu, u ukus ćete se zaljubiti - mekan hleb sa lukom i krem sirom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za mešenje
  • voda - 300 ml
  • kvasac - 15 g, svež
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 supena kašika + 1 prstohvat
  • maslac - 15 g
  • maslinovo ulje - 25 ml
  • luk - 1 glavica, srednji
  • krem sir - 70 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite luk na tanak polumesec i pržite sa prstohvatom soli dok ne omekša u maslinovom ulju i maslacu. Sipajte jednu kašiku šećera i mešajte dok ne dobije boju svetlog karamela. Ostavite da se ohladi.

2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte polovinu vode - mlake. Izmrvite kvasac i rastvorite zajedno sa šećerom. Sačekajte 8-10 minuta da nadođe.

3. Sipajte u udubljenje preostalu mlaku vodu, masnoću iz luka i krem sir.

4. Zamesite meko testo, u njega dodajte po malo brašna da se ne lepi. U procesu mešenja stavite luk i so. Čim dobijete elastičnu i glatku loptu testa, stavite je u pleh prečnika 22-24 cm, obložen papirom za pečenje. Napravite prorez u obliku krsta u centru i pospite brašnom.

5. Stavite pleh u ugrejanu rernu na 60 stepeni, unutra stavite vatrostalnu posudu sa vodom (mala posuda je dovoljna). Ostavite tako 25-30 minuta, nakon toga pojačajte rernu do 200 stepeni, nemojte otvarati i pecite dok ne dobije tamno zlatnu koricu - oko 25-30 minuta.

6. Gotov hleb ostavite da se ohladi na rešetku i nakon toga ga isecite na trpezi.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: