Način pripreme
1. Isecite luk na tanak polumesec i pržite sa prstohvatom soli dok ne omekša u maslinovom ulju i maslacu. Sipajte jednu kašiku šećera i mešajte dok ne dobije boju svetlog karamela. Ostavite da se ohladi.
2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte polovinu vode - mlake. Izmrvite kvasac i rastvorite zajedno sa šećerom. Sačekajte 8-10 minuta da nadođe.
3. Sipajte u udubljenje preostalu mlaku vodu, masnoću iz luka i krem sir.
4. Zamesite meko testo, u njega dodajte po malo brašna da se ne lepi. U procesu mešenja stavite luk i so. Čim dobijete elastičnu i glatku loptu testa, stavite je u pleh prečnika 22-24 cm, obložen papirom za pečenje. Napravite prorez u obliku krsta u centru i pospite brašnom.
5. Stavite pleh u ugrejanu rernu na 60 stepeni, unutra stavite vatrostalnu posudu sa vodom (mala posuda je dovoljna). Ostavite tako 25-30 minuta, nakon toga pojačajte rernu do 200 stepeni, nemojte otvarati i pecite dok ne dobije tamno zlatnu koricu - oko 25-30 minuta.
6. Gotov hleb ostavite da se ohladi na rešetku i nakon toga ga isecite na trpezi.
Prijatno!