Način pripreme
Hladno pile operite i očistite, stavite u kesu i stavite u zamrzivač da se zamrzne. Nakon toga ostavite da se odmrzne u frižideru. Na taj način meso postaje veoma krto i sočno. Ova procedura obrade se primenjuje kod divljači, kod suvog mesa ili zeca.
Nakon što se pile odmrzne, ponovo operemo hladnom vodom. Uzimamo drveni ražnjić i celo pile izbušimo, ne propuštamo ni jedno mesto - krilca, batake sve izbušimo. Nakon što ga izbušimo, odlepimo pažljivo kožu sa leđa, u pravcu od vrata do bataka i trtice. Pile okrećemo i kožu odlepimo na isti način od grudi.
Začine - so, biber, miks bibera, kumin, beli luk u prahu i čubar pomešamo i njima natrljamo pile unutra, ispod kože i spolja. Pile vraćamo u frižider na oko sat vremena, može i više da se začini.
Nakon toga pile prebacujemo u đuvečaru. Maslac isečemo na kockice i rasporedimo ispod kože i unutriašnjost pileta. Ostavljamo malo maslaca koje ćemo poređati na kožu pileta.
Glavice mladog belog luka operemo, očistimo i dlačice skidamo samo sa spoljašnje ljuske. Cele glavice mladog belog luka stavljamo u unutrašnjost pileta, stavljamo oprani struk ruzmarina i otvor zatvorimo limunom, prethodno dobro opran i izbušen drvenim štapićem.
Sa strane sipamo pivo i preko poređamo male kocke maslaca.
Đuvečaru poklopimo i stavljamo na donji deo rerne. Rernu ugrevamo na 180 stepeni i uključujemo ventilator, pile pečemo oko sat vremena.
Po želji, prilikom serviranja pečenog pileta možemo napraviti interesantan sos od unutrašnjosti pečenog limuna i nekoliko čenova belog luka.
Prijatno!