Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Alevropita - grčki tanak hleb sa sirom

Alevropita - grčki tanak hleb sa sirom

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Alevropita - grčki tanak hleb sa sirom
Fotografije: Kostadin Stefanoff
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Roze paradajz, alevropita i malo sira - šta čoveku više treba"

Potrebni sastojci

  • brašno - 150 g
  • mleko - 250 ml, sveže
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 prstohvat
  • sir - 150 g, belo
  • masalc - 30 g, hladan
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Uključite rernu da se ugreva na 200 stepeni. Skinite rešetku na najniži nivo. Namažite pleh prečnika 30 cm maslinovim uljem.

U posudi umutite jaje sa brašnom i prstohvatom soli. Razredite sa svežim mlekom, promešajte žicom dok ne dobijete homogenu smesu, gušću od smese za palačinke.

Isecite hladan maslac na male komade i izmrvite sitno sir. Stavite pleh sa maslinovim uljem u ugrejanu rernu na oko 3 minuta da se ugreje i dok maslinovo ulje ne počne malo da se puši.

Izvadite topao pleh i sipajte pripremljenu smesu. Smesa će se razliti po plehu. Odozgo rasporedite sir i komade maslaca.

Vratite pleh u rernu i pecite kako je na donjem nivou oko 40 minuta. Ili dok ne dobije tamnozlatnu boju. Izvadite i ostavite 5 minuta. Isecite na komade i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: