Pikantne školjke na grčki način (Školjke Saganaki)

23/07/2019
"Magija grčke kuhinje i u vašem domu - pikantne školjke na grčki način Saganaki "
Priprema15 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno40 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano111
  • Pregledi tokom meseca16
  • Pregledi tokom sedmice11
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Ime saganaki dolazi od imena posude u kojem se priprema jelo - duboki tiganj sta dve drške, nešto slično našem sahanu.

Ljušture školjki pažljivo očistimo žicom, operemo i prebacujemo u duboku posudu bez vode.

Poklopimo i nakon desetak minuta od uključivanja ringle su gotove - kad se sve školjke otvore. Ako ima onih koje se nisu otvorile, bacamo ih.

Za to vreme u posudi sa maslinovim uljem propržimo luk i sitno iseckane ljute paprike.

Dodajte oljušten paradajz, isečen na kockice i ostavite na vatri da se krčka dok se sos ne zgusne.

Nakon što paradajz sos provri dodajte i školjke, origano i sitno iseckane čenove belog luka.

Prelijte uzom i kuvajte još 3-4 minuta, nakon toga skinite sa vatre i pospite mrvljenim ili rendanim sirom i sitno iseckanim peršunom.

Promešajte kašikom i jelo servirajte odmah, ukrašeno kriškama limuna i strukovima peršuna.

I naravno sa dobro ohlađenim uzom.

Pošto je sos veoma ukusan, poželjno je da se školjke saganaki serviraju sa dosta prepečenog hleba za umakanje, a ako niste servirali kašiku, ljuštura školjke može pomoći.

Prijatno i živeli!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar