Domaća lukanka sa telećim mesom

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj70263
26/07/2019
"Tradicija nalaže da se domaća lukanka seče na tanke parčiće i da se konzumira sa domaćim vinom "
Priprema120 min.
Ukupno120 min.
Porcije30
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano15
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 6 kg
  • teleće meso - 4 kg
  • slanina - 2 kg
  • biber - 1 pakovanje
  • aleva paprika - 12 kašika
  • čubar - 12 kašuika
  • so - 260 g
  • šećer - 2 kašike
  • kumin - 1/3 pakovanja
  • muskatni oraščić - 1 komad, narendan
  • iznutrice - svinjska creva
* merne jedinice

Način pripreme

Meso i slanina se samelju na mašini za meso na kupnoj rešetki. Raspodele se ravnomerno začini preko mlevenog mesa i dobro se zamesi.

Pokriva se čvrsto i ostavlja se na prohladnom mestu. Tokom sedam dana mleveno meso se mesi, pro čemu je sedmog dana već uzrelo i spremno za punjenje.

Nakon punjenja lukanke se ostavljaju nekoliko dana na tamnom, suvom i provetrivom mestu da se suše.

Trećeg ili četvrtog dana se pritiskaju odgovarajućim materijalima (daskama i tegovima) na 24 sata.

Nakon toga ponovo se ostavljaju na suvo i provetrivo mesto. Procedura se ponavlja dok se ne dobije željena debljina i oblik.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar