Dinstane školjke sa mirođijom i mladim belim lukom

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
30/07/2019
"Šta je potrebno jednim školjkama, osim mirođije, mladog luka je veselo društvo koje će ga pojesti do poslednje "
Priprema15 min.
Kuvanje8 min.
Ukupno23 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano19
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • školjke - 800 g, crne sa ljušturom
  • mladi beli luk - 5 strukova
  • mirođija - 1 struk, svež ili 1 supena kašika, suva
  • limun - 1 komad
  • lovorov list - 1 komad
  • maslinovo ulje - 4 - 5 supenih kašika + za posipanje po želji
  • so - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

1. Školjke očistimo pažljivo od tvrdih delova po ljušturama. Ako imaju brčiće (alge) skidamo ih. Operemo u 2-3 vode i ocedimo dobro. Oštećene, razbijene ili otvorenemorske plodove bacamo, nisu dobri za konzumiranje.

2. Mladi beli luk očistimo i isečemo na komade bribližno 0, 5 cm. Propržimo dok ne omekša u maslinovom ulju.

3. U gotov beli luk sipamo školjke, stavljamo lovorov list i mirođiju, a preko sipamo limun i stavljamo unutra da se odvoji još mirisa prilikom kuvanja.

Po želji posolimo, pažljivo zato što je moguće da puste slanu vodu, čija je esencija dovoljna.

4. Posudu zatvaramo poklopcem i tresemo nekoliko puta na jakoj vatri dok se svaka školjka ne otvori, nakon toga odmah skidamo sa vatre i serviramo da ne ostane krehko. Potrebno je 2-3 minuta, ne više, dugo kuvanje bi isušilo školjke.

5. Serviramo tople, po želji posipamo sa još maslinovog ulja i mirođijom.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar