Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača Slatka debeljuca

Pogača Slatka debeljuca

Tsvetomira IvanovaTsvetomira Ivanova
Početnik
181084
Pogača Slatka debeljuca
Fotografije: Kulinarna mreja
3 / 4
30/07/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Dovoljno je da na trpezi postoji jedna ovakva slatka Debeljuca, ostalo nije važno"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg + za posipanje
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • sveže mleko - 4 supene kašike
  • so - 2 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • ulje - 3 - 4 supene kašike
  • sirće - 1 - 2 supene kašike
  • voda - 350 ml, mlaka
  • bugarski luk
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajuću posudu sipamo polovinu brašna. Kvasac rastvaramo u mlakoj vodi i ostavljamo da nadođe. Ako je suv, sipamo u brašno.

Kad kvasac bude gotov, sipamo ga u brašno u udubljenje i promešamo. U posudu umutimo 2 belanca, dodajemo u njih kiselo mleko i sveže mleko, sirće i ulje i mlaku vodu. Dobro promešamo.

Šećer i so stavljamo u brašno.

Zamesimo testo sa gotovom tečnom smesom, sipamo lagano u brašno i mešamo drvenom kašikom dok ne bude gotovo. Nakon toga počinjemo da dodajemo još brašna, takođe prosevamo.

Treba da dobijemo meko testo koje se ne lepi. Ja proveravam da li je dobro tako što pritiskam prstom i ako se testo vrati kad vratim prst znači da je gotovo.

Premestimo u drugu posudu koju sam namazala sa malo ulja. Uvijamo debelom krpom i ostavljamo na toplom da nadođe. Danas sam ga stavila na terasu na sunce da lepo nadođe. Treba da se utrostruči.

Kad bude gotovo, pravim ovu mekanu pogaču, svaki put je drugačije - može i u lopticama, može i pužići, svako može da napravi po želji.

Ostavljamo poređanu pogaču da nadođe još 10-15 minuta. Namažemo žumancima, posipamo bugarskim lukom i pečemo na 170-180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni na oko 45-50 minuta. Kad bude gotovo posipamo lagano vodom i uvijamo mekom krpom.

Ostavljamo je da nadođe.

Posle je jedmo sa sirom, bugarskim lukom i maslacem.

Ovu pogaču sam naučila od svoje bake, čije ime nosim i od koje imam ljubav prema kuvanju. Mesila sam je prvi put pre 28 godina, kada je moja ćerka prohodala. Do dana današnjeg ga pravim, uvek mi bude uspešno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: