Način pripreme
1. Izmrvite kvasac u mlakoj vodi zajedno sa šećerom. Promešajte i ostavite da nadođe, uvijte posudu čistom krpom.
2. Ugrejte malo mleko dok ne dobije telesnu temepraturu i pomešajte sa maslacem i svinjskom mašću -rastopljenim, ne vrelim.
3. Prosejte brašno u posudu, pomešajte sa solju i napravite udubljenje u sredini. U njega sipajte nadošao kvasac sa masnoćom.
4. Zamesite testo, dodajte malo brašna ako je potrebno dok ne prestane da se lepi po prstina. Prebacite na radnu površinu i mesite da postane glatko i elastično. Namažite ruke da vam bude lakše.
5. Pripremite pleh prečnika 22-24 cm i namažite dobro dno i ivce. Rasporedite testo ravnomerno i odozgo izmrvite polovinu sira. Savijte ivice ka unutra i sjedinite, napravite okruglu pogaču. Ponovo rasporedite u pleh, pritiskajte prstima i ponovite proces, stavite i preostali sir. Ponovo napravljenu loptu od testa lagano spljeskajte i ostavite u plehu da nadođe dok se ne udvostruči - oko 1 sat i 30 minuta (zavisi koliko je toplo u prostoriji).
6. Umutite jaje sa prstohvatom soli, uljem i vodom.
7. Po površini nadošle penjurlije napravite rupice viljuškom - ne mnogo duboke. Bodite testo pažljivo zato što će testo pasti ako budete bušili jako i iznenadno - taj trenutak je veoma delikatan.
8. Obilno namažite ili prelijte penjurliju prelivom i stavite u ugrejanu rernu na 185 stepeni bez ventilatora. Pecite oko 40 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Prijatno!