Način pripreme
Mleko se ugreje tako da bude mlako, ne vrelo. U njemu se pomešaju 2 supene kašike brašna, šećer i kvasac. Ostavite 10 minuta da nadođe. Posebno umutite mast i jaja i dodajte u smesu od mleka.
U odgovarajuću posudu prosejte brašno, u njega dodajte bugarski luk. Napravite udubljenje po sredini, dodajte smesu od mleka i jaja i zamesite meko testo. Ja mesim testo u aparatu za pečenje hleba, stavljam sastojke po sledećem redu: smesa sa kvascem, smesa sa jajima, pola brašna, bugarski luk, drugi deo brašna.
Gotovo testo podelite na 4 loptice. Stavite u odgovarjuću posudu. Ugrejte polovinu masnoće, ali da ne bude vrela i prelijte loptice od testa. Posudu pokrijte folijom i krpom i ostavite na toplom da nadođe oko 20-30 minuta. Dok čekate da testo nadođe, ugrejte preostalu mast i pripremite nadev, tako što pomešate sve sastojke.
Svaka loptica se razvija u pravougaoni oblik. Sa testom se lako radi, zato što je mnogo meko. čak nije potrebno da koristite oklagiju. Možete je razvlačiti rukama. Namažite testo mašću. Jedan kraj se iseče na tanke tračice, a u drugi se rasporedi nadev.
Uvijte u čvrst rolat, nakon toga u oblik puža. Gotova penjurlija se pokriva i ostavlja na toplom da nadođe još jednom - 40 minuta.
Umutite jaje i ako vam je ostalo masti, dodajte je u jaje. Obilno namažite penjurliju i pospite susamom. Penjurlija se peče u ugrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne bude gotova.