Način pripreme
Limun operite lepo sunđerom sapunom i toplom vodom.
Pređite preko daske sa sečenje laganim pokretima napred-nazad da omekša i polovinu od njih isecite 4 komada po dužini.
U svaku krišku zabodite 6-7 ružica karanfilića i poređajte zbijeno u teglu.
Dodajte 5 zrna pimeta, pola štapića cimeta, struk ruzmarina, po 1 kašičicu semenki korijandera i biber, jednu-dve kriške korena đumbira čen belogl uka, oljušten i rasečen nožem po vrhu.
Od preostala tri limuna iscedite sok i njime prelijte kriške limuna.
Na vrh sipajte morsku so i protresite teglu da se ravnomerno rasporedi. Stavite u frižider. Nakon 24 sata proverite i ako je nakon rastvaranja morske soli deo krišaka limuna ostao nepokriven, dodajte dodatno sok od limuna koliko da pokrije.
Teglu ostavite u frižideru bar 1 mesec, periodično okrećite ili protresite da se pokrenu sastojci i da se ravnomerno rasporede.
Osim kao turšiju, marinirani limun možete dodati u razne salate, jela sa raznim vrstama mesa, kao i raznim sosovima za ribu i piletinu. Daje jedinstven miris i zasićen ukus.
Prijatno!