Novogodišnje sarme

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj74223
03/08/2019
"Jedinstveno ukusne sarme od kupusa da sa njima dočekate novu godinu. Sočne, bogate i aromatične - za zdravlje i sreću "
Priprema40 min.
Kuvanje140 min.
Ukupno180 min.
Porcije15
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano22
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 500 g + slanina
  • kupus - 15 - 20 komada, krupni listovi + sok od kupusa
  • pečurke - 250 g
  • pirinač - 1 šolja
  • aleva paprika
  • biber
  • ulje - 1 kašika
  • so
  • Marinada
  • čubar - 1/2 kašičice
  • aleva paprika - 1/2 kašičice
  • kumin - 1/2 kašičice
  • biber
  • so
  • Zaprška
  • praziluk - 1 struk
  • luk - 1 mala glavica
  • maslac - 25 g
  • ulje - 1 - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite meso na male komadiće i natrljate ga prethodno pomešanim začinima za marinadu. Izgnječite ga dobro i prebacite u posudu. Prelijte ga sa kašikom ulja, promešajte i ostavite ga da odstoji izvesno vreme.

Pripremite zaprški pri čemu za tu svrhu sečete praziluk i crni luk na sitno i zapržite ih u zagrejanom ulju. Dodajete isečene pečurke i čekate da se kratko izdinstaju.

Nakon nekoliko minuta dodajete pirinač. Posolite, pospete biberom i alevom paprikom. Nakon kratkog dinstanja sipajte 100 ml vrele vode. Čim je pirinač upije skarite kuvanje i dodajte maslac. Oblikujte sarme, U svaki list se stavlja po jedno parče slanine i po 1-2 kašike nadeva.

Uvijte čvrste sarme, koje se poređaju u glinenu posudu, na čije dno je stavljeno nekoliko listova kupusa. Prelijte jednakim količinama vode i soka od kupusa, tek toliko da se prekriju sarme.

Prelijte uljem, pospite alevom paprikom i pritisnite tanjirom. Stavite đuvečaru u hladnu rernu i pecite na 220 stepeni. Nakon tridesetak minuta smanjite na 160 stepeni i pecite još 90 minuta na laganoj vatri. Rezultat je jedinstven.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar