Način pripreme
Isecite meso na male komadiće i natrljate ga prethodno pomešanim začinima za marinadu. Izgnječite ga dobro i prebacite u posudu. Prelijte ga sa kašikom ulja, promešajte i ostavite ga da odstoji izvesno vreme.
Pripremite zaprški pri čemu za tu svrhu sečete praziluk i crni luk na sitno i zapržite ih u zagrejanom ulju. Dodajete isečene pečurke i čekate da se kratko izdinstaju.
Nakon nekoliko minuta dodajete pirinač. Posolite, pospete biberom i alevom paprikom. Nakon kratkog dinstanja sipajte 100 ml vrele vode. Čim je pirinač upije skarite kuvanje i dodajte maslac. Oblikujte sarme, U svaki list se stavlja po jedno parče slanine i po 1-2 kašike nadeva.
Uvijte čvrste sarme, koje se poređaju u glinenu posudu, na čije dno je stavljeno nekoliko listova kupusa. Prelijte jednakim količinama vode i soka od kupusa, tek toliko da se prekriju sarme.
Prelijte uljem, pospite alevom paprikom i pritisnite tanjirom. Stavite đuvečaru u hladnu rernu i pecite na 220 stepeni. Nakon tridesetak minuta smanjite na 160 stepeni i pecite još 90 minuta na laganoj vatri. Rezultat je jedinstven.