Jednostavna okupana pita

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj73453
04/08/2019
"Kladimo se u jedno parče kupane pite da nećete naći ukusniju pitu na svedu od ove "
Priprema60 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno105 min.
Porcije14
Skuvao je+1 poen
Korisnici, koji su pripremili ovaj recept: 1
  • Ukupno pregledano2 707
  • Pregledi tokom meseca289
  • Pregledi tokom sedmice5
  • Rejting5 od 5
  • Skuvano1

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • jaja - 3 komada
  • voda - 1 šolja, mlaka
  • sirće - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • brašno - oko 600 g (ili koliko upije)
  • Za mazanje
  • maslac - 1/2 pakovanja (63 g)
  • ulje - 4 kašike
  • Za nadev
  • sir - 250 - 300 g, beli
  • peršun - 10 grančica (po želji)
  • Za kupanje
  • voda - 4 šolje, hladna
* merne jedinice

Način pripreme

Od sasojaka za testo se zamesi meko testo i pokriveno krpom se ostavlja deset minuta da odstoji.

Za to vreme se namrvi sir, iseče se peršun na sitno i pomešaju se.

Maslac se istopi i pomeša se sa uljem.

Posuda u kojoj će se peći pita, sa veoma blago namaže uljem. Ja lično podmazujem posude, u kojima ću peći testa, sa neistopljenom svinjskom mašću, tako, kako je tvrda, i peciva su mi uvek sa veoma lepom koricom odozdo i lako se odvajaju od posude.

Testo se podeli na 10 jednakih lopti, koje se razvijaju u koru, veličine posude za pečenje, u kojoj će se praviti pita.

Da se testo ne lepi po oklagiji prilikom razvijanja kora se posipa brašnom. Zato je dobro da imate i više od naznačene količine brašna.

Svaka razvijena kora se maže sa delom pripremljene masnoće koja treba tako da se rasporedi da bude dovoljna za sve kore, ali ni da ne ostaje.

Peta kora se maže masnoćom. Preko nje se raspoređuje ceo nadev.

Odozgo jedna nakon druge se ređa preostalih pet kora, pri čemu se svaka maže masnoćom, uključujući i poslednju - desetu.

Pita se seče na kvadrate.

Peče se u zagrejanoj rerni na 190 stepeni.

Nakon što se zarumeni odozgo, vadi se iz rerne i odmah se preliva hladnom vodom, okupa se.

Vraća se nazad u rernu, koja se smanjuje na 170 stepeni i peče se dok ne upije vodu.

Okupana pita se vadi iz rerne, pokriva se krpom, da se napari, i ostavlja se pola sata "da obiđe njivu" kako se kaže. :)

Nek vam je ukusno!

Beleška:

1. Kore za ovu pitu nisu obavezne da budu mnogo tanko razvijene.

2. Nadev može da bude samo od sira, bez peršuna. Meni se lično mnogo sviđa sa peršunom, ukus je kao pita sa spanaćem.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar