Način pripreme
Od sasojaka za testo se zamesi meko testo i pokriveno krpom se ostavlja deset minuta da odstoji.
Za to vreme se namrvi sir, iseče se peršun na sitno i pomešaju se.
Maslac se istopi i pomeša se sa uljem.
Posuda u kojoj će se peći pita, sa veoma blago namaže uljem. Ja lično podmazujem posude, u kojima ću peći testa, sa neistopljenom svinjskom mašću, tako, kako je tvrda, i peciva su mi uvek sa veoma lepom koricom odozdo i lako se odvajaju od posude.
Testo se podeli na 10 jednakih lopti, koje se razvijaju u koru, veličine posude za pečenje, u kojoj će se praviti pita.
Da se testo ne lepi po oklagiji prilikom razvijanja kora se posipa brašnom. Zato je dobro da imate i više od naznačene količine brašna.
Svaka razvijena kora se maže sa delom pripremljene masnoće koja treba tako da se rasporedi da bude dovoljna za sve kore, ali ni da ne ostaje.
Peta kora se maže masnoćom. Preko nje se raspoređuje ceo nadev.
Odozgo jedna nakon druge se ređa preostalih pet kora, pri čemu se svaka maže masnoćom, uključujući i poslednju - desetu.
Pita se seče na kvadrate.
Peče se u zagrejanoj rerni na 190 stepeni.
Nakon što se zarumeni odozgo, vadi se iz rerne i odmah se preliva hladnom vodom, okupa se.
Vraća se nazad u rernu, koja se smanjuje na 170 stepeni i peče se dok ne upije vodu.
Okupana pita se vadi iz rerne, pokriva se krpom, da se napari, i ostavlja se pola sata da obiđe njivu kako se kaže. :)
Nek vam je ukusno!
Beleška:
1. Kore za ovu pitu nisu obavezne da budu mnogo tanko razvijene.
2. Nadev može da bude samo od sira, bez peršuna. Meni se lično mnogo sviđa sa peršunom, ukus je kao pita sa spanaćem.