Način pripreme
Prosejte brašno i napravite udubljenje u njemu. Viljuškom umutite lagano jaja i sipajte ih u brašno. Dodajte so i sirće i umesite meko testo. Testo je lepljivo. Podelite ga na 7 jednakih delova, od kojih napravite lopte. Dodajte brašno po potrebi. Ostavite loptice da odmore oko 30 minuta.
Loptice razvucite na tanke kore debljine oko 2 mm. Kore razvlačite jednu za drugom. Premažite dobro dno tepsije sa 3-4 kašike rastopljenog maslaca. Tepsija treba da je prečnika oko 30 cm. Kore koje razvlačite treba da su malo šire od tepsije. Prvu koru stavite na dno, a višak testa neka bude kao ograda. Poprskajte rastopljenim maslacem i pospite sirom. Pazite da imate dovoljno sira i maslaca za sve kore.
Sada je na redu kupanje. Pripremite odvojeno 2 pleha. jedan stavite na vatru sa oko litar vode da proključa i dodajte prstohvat soli. U drugi pleh sipajte oko litar hladne vode.
Počnite da oklagijom razvlačite kore, koje treba da budu veće od tepsije u kojoj ćete peći pitu, jer će se skupiti malo. Stalno dodajte brašno, jer će se inače kore lepiti za oklagiju i pocepaće se.
Razvučenu koru pažljivo oklagijom prenesite i spustite u pleh sa vrućom vodom da se okupa. Ostavite koru da se prokuva oko 10-15 sekundi i nakon toga je rešetkastom kašikom prebacite u pleh sa hladnom vodom da se prohladi. Sa obe ruke uhvatite koru i postavite je preko prve kore u tepsiji.
Izbacite hladnu vodu i promenite je sa novom hladnom vodom posle svake druge kore. Isto uradite i sa vrućom vodom, jer kore puštaju brašno i voda postaje lepljiva. A pošto spremate kupanu pitu, treba je dobro okupati.
Na isti način pripremite sve kore, osim poslednje, koju ne potapate u vodu. Nju razvucite malo šire od tepsije i krajeve podvucite unutra. Odozgo prelijte sa 2 kašike maslaca.
Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 10 minuta. Nakon toga povećajte temperaturu na 200 stepeni i pecite još 15-20 minuta. Pitu ne treba da prskate vodom. Prekrijte je papirom i umotajte u krpu. Pita je meka, sočna i miriše veoma ukusno.