Način pripreme
Očišćena i oprana pšenica se kuva u 1250 ml vode, dok ne provri i kuva se 40 minuta. Dodaje se so pre nego što se skloni s vatre.
Posuda sa žitom se stavlja na toplo mesto - postoje 2 varijante.
1. Stavlja se u mikrotalasnu na tri sata dok zrna potpuno ne nabubre.
2. Uvija se sa vunenim odelom na tri sata dok potpuno ne nabubre zrna.
Suvo grožđe se natopi unapred i 250 ml hladne vode i ostavlja se da nabubri 3 sata, dok se skuva žito, voda se ne baca, ni od suvog grožđa ni od žita, već se posle dodaje u celu smesu.
Kada je već nabuberlo žito, stavljamo 500 ml vode da provri i počinjemo da dodajemo šećer malo po malo uz mešanje provrele vode, posle dodajemo skrob koji smo prethodno umutili u 25 ml vode i nastavljamo da mešamo postepeno dodajući žito, ne cedeći ga, posle dodajemo suvo grožđe ne cedeći ga i nastavljamo da mešamo dok smesa ne počne da se zgunjava jer se lepi za dno.
Pre nego što sklonimo s vatre stavljamo vanilu i mešamo još malo.
Raspoređujemo po posudicama, koje smo pre toga nakvasili hladnom vodom.
Nakon što smo sipali ašure u posudice po želji možemo da isečemo malo oraha na krupne parčiće i da ih stavimo u ašure, a drugi deo oraha (mleveni ili istucani) stavimo odozgo kao dekoraciju, nakon što sačekamo da se ohladi desetak minuta, po jednu kašičicu.
Ostavljamo ašure da se ohladi potpuno i stavljamo posudice u frižider, da se finalno ohlade. Servira se, nakon što se potpuno ohladi, sa sirupom od aronije i sladoledom.
Prijatno!